Maahanmuuttaja ja aikuislukio-opiskelu

Äidinkieleni ei ole suomi – kuinka hyvä suomen kielen taito tarvitaan lukio-opiskeluun?

Aikuislukiossa opetusta annetaan suomeksi ja joissakin aikuislukioissa ruotsiksi tai englanniksi. Koska opiskelun rytmi on vaativa ja sisällötkin haasteellisia, sinun tulisi ymmärtää opetuskieltä kohtuullisen hyvin.

Useissa kouluissa järjestetään maahanmuuttajille ja vieraskielisille suomen kielen opetusta tai lukioon valmistavaa opetusta (LUVA). Niiden avulla voit aluksi kohentaa suomen kielen taitojasi.

Suomenkieliset opiskelijat opiskelevat äidinkieltään. Sen sijaan maahanmuuttajat opiskelevat suomi toisena kielenä -oppiainetta. Maahanmuuttaja voidaan vapauttaa toisen kotimaisen kielen opiskelusta.

Kun kielitaitosi kohenee, voit ottaa muitakin aineita mukaan. Aiempien tietojen ja taitojen perusteella voit etsiä koulun henkilökunnan opastuksella sinulle sopivimpia aineita, joista voit aloittaa opiskelun. Opiskelu suomalaisessa koulussa vahvistaa ja tukee suomen kielen oppimista edelleen ja auttaa sinua sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Aikuislukiossa maahanmuuttajat otetaan hyvin vastaan ja heitä pyritään kaikin tavoin tukemaan opiskelussa.

Katso lisätietoja maahanmuuttajien koulutuksesta Opetushallituksen sivuilta.