Otetaanko aiemmat opinnot huomioon?

Voiko aikuislukioon tulla, vaikka peruskoulu on kesken tai suorittamatta?

Miten opiskella aikuislukiossa kansakoulun pohjalta?

Voit aikuislukiossa jatkaa siitä, mihin aiemmat opintosi ovat jääneet.

Aikuislukioon voi tulla aiemmasta koulutaustasta riippumatta aina. Taidot, joita lukiossa vaaditaan ja jotka ovat jääneet puutteellisiksi, voi hankkia aikuislukiossa.

Aikuislukiot tarjoavat myös peruskouluopetusta ja niissä voi suorittaa ensin peruskoulun loppuun. Jos lukiossa tarvittavia taitoja ja tietoja on karttunut elämän varrella muuta kautta, ne voidaan ottaa huomioon ja lukion pääsee aloittamaan heti. Käytännössä jokaisen henkilökohtaiset taidot ja tiedot sekä innostus opiskelemiseen ratkaisevat lukiossa menestymisen.

Miten opiskella aikuislukiossa peruskoulun tai keskikoulun pohjalta?

Voit aloittaa lukion perus- tai keskikoulupohjalta suoraan. Jos opinnoistasi on pitkä aika, voit aloittaa lukion peruskoulun asioita kertaavilla kursseilla. Näin voit päivittää omia tietojasi ja saada erinomaisen pohjan lukio-opinnoillesi.

Miten siirtyminen päivälukiosta aikuislukioon tapahtuu?

Aikuislukiossa voit jatkaa suoraan siitä, mihin opintosi päivälukiossa ovat päättyneet. Päivälukion ja aikuislukion opetussuunnitelmien erot otetaan huomioon, kun opiskelusuunnitelmaasi tehdään aikuislukiossa. Sisäänottovaiheessa tehdään hyväksiluku aiemmista opinnoista. Hyväksiluku on aina tapauskohtainen. Kursseja, joiden arvosana on erotodistuksessa 4 ei yleensä lueta hyväksi.

Huomaa, että alle 18-vuotiaana lukio-opinnot aloittanut voidaan ottaa aikuislukioon vain erityisestä syystä.

Jos olet vielä opiskelijana päivälukiossa, sinun kannattaa ensin keskustella esimerkiksi opinto-ohjaajan kanssa. Jos et voi syystä tai toisesta jatkaa opintojasi päivälukiossa, voit ottaa yhteyttä aikuislukioon ja selvittää, miten opintojen jatkaminen järjestyy.

Minulta jäi lukio kesken 15 vuotta sitten. Onko niistä opinnoista mitään hyötyä aikuislukiossa?
Pitääkö käydä uudelleen jo toisessa lukiossa suoritetut kurssit?

Voit jatkaa aikuislukiossa siitä, mihin aikoinasi jäit. Suoritetut lukion kurssit luetaan hyväksi uusiin opintoihisi, et siis joudu aloittamaan alusta. Yleensä opinnot eivät vanhene, mutta jos opetussuunnitelmat ovat muuttuneet, voit joutua täydentämään opintojasi uutta opintosuunnitelmaa vastaaviksi.

Ainoastaan taito- ja taideaineita aikuislukiossa ei juuri ole tarjolla.

Saako aiemmista opinnoistaan hyväksi lukuja ja miten?

Jos on jossain oppinut lukiossa vaadittavat tiedot, ne luetaan hyväksi lukiossa. Toisin sanoen niitä asioita ei tarvitse opiskella uudestaan.

Aiemmat lukio-opinnot korvataan yleensä suoraan siltä osin kuin kurssit vastaavat aikuislukion kurssivalikoimaa. Ammatillisen koulutuksen yhteiset opinnot luetaan hyväksi lukiossa, mikäli ne vastaavat lukion opetussuunnitelman kursseja. Korvaaminen on aina tapauskohtaista ja tehdään aikuislukio-opintojen alkaessa.

Olen suorittanut avoimessa yliopistossa kasvatustieteen ja valtio-opin opintoja 15 ov, mitä niistä luetaan hyväksi lukiossa?

Suoritettuja opintoja verrataan lukion opetussuunnitelman kurssisisältöihin ja vastaavat opintosisällöt luetaan hyväksi lukio-opintoihin. Perusidea on, että jo opiskeltuja ja opittuja asioita ei tarvitse opiskella lukiossa uudestaan.

Olen merkonomi ja haluaisin valkolakin. Mitä kursseja ja kuinka monta minun pitää suorittaa?

3-vuotinen (120ov) ammatillinen koulutus antaa suoraan oikeuden osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Jos sinulla on 2-vuotinen ammatillinen tutkinto, sinun tulisi opiskella kaksi lukion pakollista kurssia jokaisessa aineessa, jonka ylioppilaskokeeseen aiot osallistua. Sen jälkeen sinulla on oikeus osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

Kannattaa muistaa, että ylioppilastutkinto on vaativa koe, joka perustuu sekä pakollisten että syventävien kurssien sisältöihin. Suosittelemme, että opiskelet useampia kursseja kirjoitettavissa aineissa, jotta voisit menestyä kirjoituksissa kohtuullisesti tai hyvin.

Suoritan lukiota jo toisessa aikuislukiossa, mutta en saa kaikkia kursseja sieltä kasaan. Maksaako jotain, jos suoritan kurssit teillä?

Aikuislukiot perivät yksittäisten kurssien suorittamisesta yleensä muutaman kympin maksun. Parasta on kysyä maksun suuruus omasta aikuislukiosta. Samassa kaupungissa tai yhteistoiminta-alueella opiskelevalta maksuja ei yleensä peritä.

Voinko yhdistää lukion kursseja ammattitutkintoon?

Suoritetut lukion kurssit luetaan hyväksi ammatillisiin yhteisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin. Voit tehdä myös kaksi tutkintoa eli suorittaa sekä ammatillisen tutkinnon että yo-tutkinnon samalla, tai voit valmistua ensin ammattiin ja osallistua sen jälkeen ylioppilaskirjoituksiin, ja suorittaa siihen valmistautuessasi vain ne kurssit, jotka katsot tarpeellisiksi.

Voinko aikuislukiossa korottaa lukion päättötodistuksen arvosanoja?

Voit korottaa päättötodistuksen arvosanoja joko osallistumalla pelkkään kurssikokeeseen tai osallistumalla kurssien opetukseen ja kokeeseen. Saat arvosanan korotuksesta erillisen todistuksen, jota voit käyttää hyväksi hakeutuessasi jatko-opintoihin.

Voit myös esimerkiksi opiskella kokonaisen aineen tai aiemmin suorittamaasi laajemman oppimäärän aikuislukiossa.