Yleistietoa LUVA-koulutuksesta

Opiskelukustannukset

LUVA-luokan suorittaminen katsotaan päätoimiseksi opiskeluksi, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus opintotukeen ja koulumatkatukeen.

Päätoimisen opiskelijan tulee täyttää LUVA-opiskelijalta vaadittavat tuen saamisen edelletykset. Kysy TE-toimistosta mahdollisuuttasi opiskella kotouttamistuella.

Pääsyvaatimukset

• yhdenvertaisuus
  • lukiokoulutukseen suuntaavat edellytykset
  • perusopetuksen päättötodistus
  • ei muuta tutkintoa
  • kielitaito
  • 25 kurssin suorittamisen motiivi.

LUVA-luokalle voidaan ottaa henkilö

• joka on maahanmuuttaja tai vieraskielinen
  • joka on suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan oppimäärän taikka jolla katsotaan muutoin olevan vastaavat tiedot ja taidot
  • jolla ei ole riittäviä kielellisiä valmiuksia suoriutua lukio-opinnoista suomen tai ruotsin kielellä
  • jonka tavoitteena on jatkaa opiskelua lukiossa lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen jälkeen
  • joka ei ole suorittanut yliopistolain (558/2009) 37 pykälän 1 momentissa mainittua tutkintoa tai korkeakoulututkintoa
  • joka on jo valittu lukiokoulutukseen, mutta joka on tarkoituksenmukaista ottaa valmistavaan koulutukseen lukiossa menestymisen varmistamiseksi
  • joka on paluumuuttajaperheen nuori tai aikuinen ja jolla suomenkielen taito ei ole karttunut tarpeeksi.

Lisäksi aikuislukiossa LUVA-luokalle voidaan ottaa henkilö:

• joka on englanninkielisen perusopetuksen suorittanut
  • joka on II-asteen koulutuspaikkaa vaille jäänyt ja jolla on tarkoitus hakeutua uudelleen lukioon
  • joka on yleissivistävään aikuiskoulutukseen haluava ja ylioppilastutkintoon tähtäävä aikuinen
  • joka on II asteen koulutuspaikkaa vaille jäänyt ja joka miettii lukion ja ammatillisen koulutuksen vaihtoehtoja.

Hakeutuminen koulutukseen

LUVA -opiskelijaksi voi siirtyä päivälukiosta vielä ensimmäisen lukiojakson jälkeen. Aikuisopiskelijoilla ei ole aikarajaa aikaisemmista opinnoista.

LUVA-koulutuksessa olevat muodostavat oman opiskelijaryhmän. LUVA-luokalla on sekä nuoria että aikuisia opiskelijoita – yhdenvertaisina aikuislukiolaisina.

Hakeutuminen:

• elokuussa alkavaan ryhmään voi hakea edellisen kevätlukukauden lopussa tai elokuussa
  • haku tapahtuu koulun kansliassa täyttämällä henkilökohtainen hakukaavake ja osallistumalla haastatteluun
  • koulutukseen voi hakea myös muina aikoina ns. jatkuvana hakuna: opiskelijaksi voi hakea milloin tahansa, opinnot alkavat aina seuraavan jakson alussa.

Yleistietoa koulutuksesta opintopolku.fi –palvelussa. Kirjoita hakukenttään “LUVA-koulutus.”

LUVA-luokan jälkeen

LUVA:ssa suoritetut lukio-opinnot luetaan lukiossa hyväksi. LUVA-opinnoista on hyötyä jatkokoulutuksessa, työelämässä ja harrastuksissa. Jatkopolkuja:

• nuoret opiskelijat hakeutuvat yhteishaussa päivälukioihin
  • aikuisopiskelijat tai erityisestä syystä aikuislukioon otettavat nuoret hakeutuvat suoraan aikuislukioon aikuislukion hakeutumismenettelyn mukaisesti
  • päivälukioon jo päässeet opiskelijat jatkavat lukiossaan
  • opiskelijat voivat hakea myös ammatilliseen oppilaitokseen (Luvasta saa 6 pistettä)
  • opiskelijat voivat sijoittua työelämään.